Walen buiten!


Walen buiten! 1.0

Vlaamse slogan waarmee opgeroepen wordt om Waalse instellingen te weren van Vlaamse bodem
De strijdkreet dateert uit de jaren zestig van de twintigste eeuw, met 1968 als cumulatiepunt, toen Vlamingen en Walen elkaar in de haren vlogen over de splitsing van de Universiteit te Leuven in een Vlaams en Franstalig gedeelte. Het conflict sloeg over op het hele land en leidde uiteindelijk tot de val van het kabinet.

Algemene voorbeelden


Door het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond, het KVHV, werd voortdurend vergaderd en betoogd voor zowel de overheveling van de Franstalige afdeling van de universiteit naar Wallonië als voor antikapitalistische structuurhervormingen. Dat op zich was al een merkwaardig fenomeen, want de eerste eis werd geuit door de Vlaams-nationalistische vleugel, die het van oudsher voor het zeggen had binnen het KVHV, en de tweede door de Studenten VakBond, SVB, de kersverse marxistisch getinte vleugel ervan. De subsidies moesten worden gesplitst, en Leuven moest een volwaardige Vlaamse universiteit krijgen. Het Leuven Vlaams! en Walen buiten! waren niet van de lucht.

Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

Meer nog dan de sociale problematiek zouden de Belgische taaltwisten aanleiding geven tot maatschappijkritische liedjes. 'Walen buiten!' was een in die tijd veel gehoorde slogan en anticiperend in het gevoel van Vlaamse saamhorigheid die de periode kenmerkte, hebben heel wat chansonniers hun Vlaamse overtuiging en protest tot uitdrukking gebracht.

http://home.planetinternet.be/~sintlod8/kleinkunst/kleinkunst_1.htm, Peter Notte

In Vlaanderen werd massaal "Walen buiten" geroepen, wat in Wallonië een trauma verwekte dat tot op vandaag sporen nalaat.

De Standaard,